Care este povestea cu video-urile Deepfake?

ce-este-deepfake.png

Un Deepfake este ceva foarte interesant și totodată ceva foarte terifiant. Acesta reprezintă un video ce ne arată o persoană ce de fapt………….nu este ea cu adevărat în imagini.

Cel mai celebru Deepfake este cel din anul 2018, unde un actor pe nume Jordan Peele a interpretat un deepfake ce îl arăta pe președintele Obama ca protagonist al unui video transmis pe Youtube. A fost de-a dreptul incredibil și a dat tonul alertei că s-ar putea pe viitor și alți oameni să facă asta, scopul însă fiind unul malefic.

Acest video a fost realizat prin combinarea a mai multor filmări cu mai multe momente ce îl arătau pe președintele Obama în cadru. De aici s-a putut combina un set de gesturi și emoții vizuale ce împreună cu o imitare vocală bună, au generat un filmuleț fals sau un așa-zis deepfake.

Trecând la anul 2022, uite că această “armă” este pusă în practică. Știrile ne spun că primarul Berlinului a purtat o convorbire prin transmisie video cu primarul Kievului, doar că acesta din urmă…nu era el cu adevărat în imagini. Părea să fie el în video, avea vocea asemănătoare, dar totul a fost un deepfake, în scop politic și în scop de a primi sume necuvenite de bani. Războiul digital deja este folosit și am fost avertizați de asta din anul 2018 de către un actor de comedie. Ce ironic, având în vedere aceeași calitate anterioară a actualului președinte al Ucrainei.

Ne putem “prinde” de un Deepfake?

Conform unui raport al gigantului de securitate AVG, raport lansat la sfârșitul lunii Iunie 2022, există câteva semne că un video este deepfake:

  • clipitul ciudat – se pare că persoanele ce apar într-un filmuleț deepfake, nu au generată corect capacitatea naturală de clipit (în filmulețul cu Obama, pare destul de bine-realizată partea de clipit, deși totul este pe un fundal încețoșat);
  • mișcări faciale smucite – pentru că omul-digital este construit din cadre video din multe scene diferite, imaginea poate “sări”, iar asta ar strica în mod evident naturalețea mișcării faciale;
  • schimbare de ton al culorii – din nou, din cauza ansamblului de cadre din zile și momente diferite ale personajului, unele mișcări (deși potrivite ca mimică) s-ar putea să afișeze chiar și într-un micro-gest un alt ton al culorii naturale din filmarea ce se presupune că este făcută într-un cadru controlat, cu o lumină constantă;
  • un mix ciudat al mai multor expresii faciale – la exprimări faciale mai complexe, ar putea apărea o combinație de cadre alăturate ce pur și simplu trădează compilația video folosită pentru deepfake.

Este important de știut asta? Categoric! Aceste tehnologii deschid noi orizonturi în lumea de Scam-uri și pot evolua în nenumărate moduri atât în scop de destabilizare politică, cât și în moduri de furt de date economice sau daune aduse persoanelor fizice. Timpul ne arată că nimic nu este imposibil în domeniul Tehnologiei și al Internetului, așadar rămâne ca noi să fim primii cei mai vigilenți!



Despre noi

Agenție de marketing online cu o experiență de peste 15 ani în proiecte complexe. Realizăm platforme online, magazine online, websiteuri, aplicații mobile, bloguri, promovare social media, campanii Google Ads, fotografie, grafică, rețelistică, soft personalizat, IT.

Binario Digital Expert SRL

CUI 45591144




CONTACT

Sunați acum

Intrați în legătură cu noi pentru o evaluare gratuită a proiectului dumneavoastră.

0754 932 937office@binario.ro